donderdag 12 juni 2014

Rico & A.R.T. - Irie

Rico & A.R.T

Irie (2014)

TopnotchWat baalde Rico (Ricardo McDougal), bekend van Fakkelbrigade en Opgezwolle, toen Snoop Dogg besloot zich om te dopen tot Snoop Lion. Ze hadden namelijk beiden het idee om een reggae-album uit te brengen. Gezien de populariteit van Snoop zal niemand zeggen dat Ricardo de rapper voor was. Gelukkig heeft Ricardo dit van zich afschreven in Brief Aan Snoop en besloten om de plaat af te maken met A.R.T. (Ali Reza Tahoeni).

Jamaica

Voor de doorgewinterde Nederlandse hiphopfans zullen Rico en A.R.T. niet onbekend in de oren klinken. De nieuwe plaat Irie brengt minder veranderingen met zich mee dan je zou denken. Ricardo rapt nog steeds en A.R.T. leent zich nog steeds als beatkunstenaar. In tegenstelling tot Snoop zet Ricardo geen Jamaicaanse stem op en heeft geen nieuwe pseudoniem. Toch zijn de teksten heviger en de muziek luchtiger dan je zou verwachten van het duo. De raps zijn zwaar, maar kent passende humor die naadloos aansluiten op de positieve reggaeklanken.

Het gelukzalige gevoel

Met de titel van de plaat bedoelt Ricardo een gelukzalig gevoel, geen zorgen aan je hoofd. Dit was niet het gevoel dat Ricardo op dat moment ervoer, maar het gevoel dat hij zou willen ervaren. Hij speelt met het irie-gevoel op alle tracks, terwijl hij zich eigenlijk neergeslagen voelt. In dat opzicht is het hem gelukt, want nergens voelen de tracks zielig of somber. Zelfs niet op het prachtige Naaktslak over de periode dat hij alleen op straat kwam te staan, het mooie Opa over zijn overleden familielid of Zombie over clubbers die alleen ’s avonds hun nest uitkomen. Ricardo heeft voor Irie de nodige gasten opgetrommeld. De afsluitende track Je Weet trakteert ons op Typhoon en Sticks. Dan hebben we nog Henny Vrienten, de zanger van Doe Maar, die op maar liefst acht nummers meespeelt.

Verslavend

Foutjes en falen vind je niet zo snel op Irie, behalve in de figuurlijke zin. Een meesterwerk is het ook niet. Man en Vrouw en We Komen Terug zijn prima, maar bereiken niet de hoogte van de andere tracks. Dat is helemaal geen zonde, want wat er overblijft zijn een twaalftal uitstekende nummers die bij elke luisterbeurt meer vrijgeven. Sterk en verslavend.

Wel luisteren als:

Je overal de positiviteit van kan inzien.

Skanken één van je hobby's is.

Volgens jou hiphop in alle muziek te vinden is.


Niet luisteren als:

Je DMT (album) ook maar niks vond.

Reggaemuziek allemaal hetzelfde klinkt volgens jou.

Verlangt naar de wintermaanden.


Het schijfje is hier te koop (via bol.com) en hier (via Spotify) te streamen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten