dinsdag 2 september 2014

The Howl Ensemble - Prooi

The Howl Ensemble

Prooi (2014)

Eigen Beheer


Den Haag heeft er een nieuwe instrumentale post-rockband bij: The Howl Ensemble. Zij hebben kortgeleden hun eerste album uitgebracht met de naam Prooi. Erg toepasselijk gezien de naam van de groep. De vijf songs die op de schijf staan lijken weinig, maar dat zijn ze niet. Meer dan een half uur genieten van The Howl Ensemble

Opener 'Cloud' knalt vanaf de eerste seconde. Ze hebben geen vijf minuten nodig om een song op gang te laten komen zoals bands in het genre dat vaker doen. De eerste helft is dromerig en krachtig, waarna de track zich ontwikkelt tot een soundtrack van een post-apocalyptische film om later weer verder te gaan op het motief van de eerste helft. Het is een lange track die niet langdradig wordt en dat is bij dit genre een must.

Waar de eerste track meer shoegaze en post-rock elementen bevat, kent 'Time = Warped' meer invloeden vanuit de technische muziekgenres. Denk aan mathrock en progressieve rock. De details, zorgen net als bij het voorgaande nummer voor een coherent geheel. Tevens laat de track zien dat de drie mannen hun instrumenten tot in de puntjes beheersen en veel tijd hebben gestopt in het perfectioneren van het geheel. 

'Gunslinger' is het kortste nummer op de plaat en heeft een herkenbare intro dat je irriteert of je totaal verrast. 'Howl' kent de volgende passage uit een gedicht van Allen Ginsberg:    

"I saw the best minds of my generation destroyed by madness, starving hysterical naked,
dragging themselves through the negro streets at dawn looking for an angry fix,"


Het gebeurt niet vaak dat een lokale band veel indruk weet te maken met een debuut. The Howl Ensemble is een groep om in de gaten te houden, laten we hopen dat het niet lang duurt voor ze nieuw materiaal gaan opnemen. Als ze de kwaliteit van deze cd kunnen evenaren dan zal het wel goed komen. Het materiaal is niet baanbrekend en zal voor de liefhebbers van eerder genoemde genres op momenten bekend in de oren te klinken. Dat is echter niets om je druk over te maken. Verbaast u zich ook niet als dit over een paar jaar niet meer van toepassing is. 


De schijf is gratis te streamen en te koop via Bandcamp. Voor fysieke versies kun je ze via Facebook bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten