zaterdag 14 december 2013

Live State X New Forms: vrijdag
Vrijdag
Het lijkt wel alsof de organisatie spontaan is vergeten dat dit alweer de tiende editie is van State-X New Forms, want nergens staat iets aangegeven over het heugelijke feitje. State-X New Forms is een tweedaags festival waar zowel internationale als lokale acts spelen. Er spelen vooral bandjes die een beetje anders zijn dan de meeste bands. We hebben het over vreemde genres als avant-garde, bijzondere elektronische muziek en nu-art.

I Saw the Deep
De muzikale avond begint met I Saw the Deep in het paardcafé. Zij leveren een prima show af en laten zien dat ze hun instrumenten de baas zijn. Het is mengelmoes van het beuk- en experimentele werk van Mastodon en de doorsnee stoner band. Ook hebben ze iets weg van een band als Baroness. Ze verassen met hun songs en het publiek slikt het als zoete koek. Toch weten ze niet de hele show te boeien, maar dat is dan ook het grootste minpuntje. Muzikaal steekt het goed in elkaar.

Daylight Dodger
Bij elke zaal en locatie stond een eigenaardig bericht. Iets over het zoeken van een rode dame en dan zal zij je hoger brengen. Daar begreep ik in eerste instantie niks van, totdat ik toevallig stuitte op de rode dame en van haar kreeg je een polsbandje. Vervolgens werden de gelukkigen met een polsbandje één voor één de lift in gezet voor een intiem concert met Daylight Dodger. Het is een driekoppige band die op een elektrische manier folkrock brengen. Het is voor hun gebruikelijk om een intieme setting te creëren, zodat het publiek optimaal kan genieten. Het is een originele aanpak voor deze huisband en het werkt, want iedereen luistert aandachtig. De liedjes zijn intiem, barsten van de creativiteit en laten je niet los tot het concert voorbij is.

Amenra
Na het zien van Daylight Dodger is het even wennen aan de massa. De donkere setting die Amenra heeft neergezet in de grote zaal is een letterlijke en figuurlijke tegenpool van de vriendelijke Daylight Dodger. Hun visuele show is duister en is een rode draad door het optreden heen. Hun muziek vertegenwoordigt alles dat zwartgallig is. En dat is helemaal geen zonde, want het is echt genieten. De Belgische groep trakteert ons op een lange portie doom- en sludgemetal die geen moment verveeld. De zanger blijft bij de tweede helft van het optreden gehurkt en met zijn rug tegen het publiek te zitten. Gelukkig past het in de sfeer van het concert, anders zou je denken dat de zanger contactgestoord is.

Sunn 0)))
Sunn 0))) is een band die vernoemd is naar een merk dat gitaarversterkers maakt. Vanaf de eerste seconde laten ze de hele grote zaal van het Paard dreunen. Ze spelen een genre dat drone genoemd wordt. Ze spelen op een heel andere manier dan de gros van de bandjes. Alle nummers die ze spelen gaan vloeiend in elkaar over en je zou het zelfs mediterend kunnen noemen. Zij stonden in 2007 ook al op het programma van State-X. Het is echt muziek waar je van moet houden om het te kunnen waarderen. Maar niemand kan twijfelen dat dit optreden bijzonder, bizar en imponerend is. En zo dreunen de laatste akkoorden nog even na en nemen ze al het applaus hartelijk in ontvangst.

Santa Cruz
De enige band van de avond die vertraging heeft. En dan hebben we het ook echt over een enorme vertraging. Uiteindelijk spelen ze op de tijd wanneer ze oorspronkelijk zouden ophouden met spelen. Wat een geluk dat de jongens de kleine zaal mogen afsluiten, anders zouden ze met het getreuzel niet eens meer kunnen spelen. Waarschijnlijk komt het doordat de drummer dit optreden met een heel bijzonder drumtoestel aan komt zetten. Het leek op een elektronisch drumstel, maar dan eentje voor een echte metalband. Dus niet een lief klein compact Roland drumstel, maar een beest van een drumstel. En wat een herrie kwam daar uit. Met een kleine set van een half uur spelen ze niemand meer weg, vooral na al het geweld van Amenra en Sunn 0))). Ze spelen uiteindelijk een leuk setje, maar niet meer. Volgende keer beter.

Zaterdag zullen er op State-X New Forms nog een aantal interessante bands en acts spelen, maar daar zal ik (helaas) niet bij zijn. Het is alweer uitkijken naar volgend jaar, want wat een geweldig festival is dit toch. Zeker voor herhaling vatbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten